Firmele îi încurajează pe studenţi să participe încă din timpul facultăţii la programe de internshipuri indiferent dacă acestea sunt remunerate sau nu. În condiţiile în care tot mai multe firme îşi disponibilizează salariaţii, şansa tinerilor absolvenţi de a se angaja în domeniul studiat la facultate este tot mai mică. O soluţie pentru aceştia o reprezintă stagiul de practică. Deşi la prima vedere această variantă ar putea părea neatrăgătoare, în timp, ea îşi dovedeşte eficacitatea.
“Cel puţin înainte cu două-trei luni de la terminarea anului şcolar studenţii ar trebui să înceapă să aplice în cadrul companiilor pentru obţinerea de stagii. Acestea îi vor ajuta să se integreze mult mai uşor în mediul profesional, să pună în practică noţiuni teoretice şi de ce nu, să câştige un ban de buzunar”, ne-a declarat Iuliana Leurent, branch manager al Agenţiei de recrutare Manpower.
Fírmele organizează stagii
Majoritatea firmelor apelează la stagiile de practică pentru a identifica tinerii cu potenţial de dezvoltare în carieră, pe care îi pot forma şi modela ulterior în angajaţi performanţi. Astfel, tinerii pot beneficia de traininguri şi programe de instruire, după care au şansa să lucreze în domeniul studiat la facultate fără a avea niciun fel de experienţă anterioară.
“Internshipul a venit ca o alegere firească după experienţa de voluntariat din timpul facultăţii. Stiam că este criză şi că nimeni nu mai angajează fără experienţă, aşa că am profitat de ocazie să mă formez în domeniul care îmi plăcea”, ne-a spus Raluca Bogdan, care, în prezent, este stagiară la o companie naţională. Tinerii pot rămâne în companie după facultate
Adaptarea la mediul corporatist este de asemenea una din marile provocări pentru un tânăr obişnuit cu programul mai lejer din timpul facultăţii. “Diferenţa dintre facultate şi locul de muncă este majo