Populaţia romă din Europa, estimată la circa 8 milioane de persoane şi considerată categoria cea mai vulnerabilă din punct de vedere economic, este grav afectată de criză, puţinele persoane care îşi găsiseră un loc de muncă fiind concediate, relatează „Financial Times” în ediţia online. „Romii sunt ultimii angajaţi şi primii concediaţi”, a declarat Rob Kushen, director al Centrul European pentru Drepturile Romilor din Budapesta. „Există do
Populaţia romă din Europa, estimată la circa 8 milioane de persoane şi considerată categoria cea mai vulnerabilă din punct de vedere economic, este grav afectată de criză, puţinele persoane care îşi găsiseră un loc de muncă fiind concediate, relatează „Financial Times” în ediţia online.
„Romii sunt ultimii angajaţi şi primii concediaţi”, a declarat Rob Kushen, director al Centrul European pentru Drepturile Romilor din Budapesta. „Există dovezi că criza economică i-a afectat pe romi în mod disproporţional, dar rata şomajului a fost întotdeauna ridicată în rândul acestei comunităţi”, a adăugat el.
O fabrică a companiei Whirlpool, în apropierea satului Velka Lomnica, din nordul Slovaciei, locuit în majoritate de romi, a fost nevoită să concedieze mai mulţi muncitori anul acesta pe fondul scăderii cererii pentru produsele sale. „Am sunat la Bratislava pentru un loc de muncă, dar mi-au spus «dacă eşti rom, nici nu te deranja sa vii»”, a declarat un fost angajat al Whirlpool de etnie romă.
În Ungaria, afectată grav de criză în timpul tranziţiei de la comunism la economica de piaţă, romii cad victimă extremismului, fiind consideraţi vinovaţi pentru creşterea ratei infracţionalităţii, în timp ce în România, cu o populaţie romă mult mai bine integrată şi mai puţin afectată de violenţe interetnice, situaţia s-ar putea agrava odată cu întoarcerea masivă a muncitorilor în domeniul construcţiilor din Spania şi Italia.