Sorin Dorolţan este bucătarul care îi ademeneşte pe băimăreni cu plăcintă tradiţională. El a transformat gătitul plăcintei într-o afacere de familie.
De un an de zile face plăcintă XXL pentru gurmanzii băimăreni. Găteşte alături de cei doi fii ai lui care sunt şi ei meşteri în ale gătitului: cel mare este un priceput bucătar ce lucrează într-un restaurant italian, iar fiul mic urmează şi el tradiţia familiei de pe băncile şcolii. „Am pus pe picioare această afacere ca să-i am aproape pe fii mei. Să fie un bussines de familie, deoarece toţi suntem pricepuţi în ale mâncărurilor”, spune Sorin Dorolţan, vestitul plăcintar.
Numele plăcintei a fost ales cu mare îndemânare. „De ce plăcintă XXL?...deoarece toţi din familie suntem mărimea XXL şi mama şi soacra şi socrul. Şi la noi se zice că plăcinta cea mai bună e plăcinta de la soacra...adică XXL”, mărturiseşte plăcintarul.
Plăcintă pe gustul tuturor
Miraculoasa plăcintă conţine doar apă, sare, făină şi drojdie, după cum afirmă bucătarul, însă ingredientul care o face crocantă şi gustoasă este un secret al plăcintarului. Plăcinta este gătită în ulei, într-o tigaie specială şi cu mare îndemânare. „Mie îmi plac clienţii pretenţioşi, care ştiu ce vor. De aceea întotdeauna sunt foarte mulţumit când le satisfac dorinţele”, subliniază acesta. Sorin face plăcinte în funcţie de cum cere clientul.
Cele mai gustate sunt cele cu brâznă de oaie, mărar şi smântână. Însă bucătarul face gustări de toate felurile: cu brânză dulce, cu cartofi, varză, dulceaţă şi ciocolată. „Am avut clienţi care au vrut să mănănce plăcintă cu cartofi şi ciuperci champignon sau chiar plăcintă cu crenvuşti. Pentru fiecare am gătit ceea ce şi-a dorit”, continuă Sorin.
Clienţi din străinătate
La plăcinta lui Sorin se opresc oameni din toate părţile ţării, dar şi-a format deja un grup