Ca sa nu mai fie niciun dubiu pe umerii cui apasa datoria catre FMI, Guvernul si Banca Nationala s-au pus de acord ca a doua transa, in valoare de 1,9 miliarde de euro, va merge la buget pentru sustinerea salariilor de la stat.
Indulgenta FMI este explicabila si era de asteptat. Chiar daca oficialii romani sunt responsabili ca au scapat fraiele bugetului anul trecut si nu au reusit nici pana acum sa le prinda, socul prin care trece economia vine dinspre sectorul financiar occidental, in a carui centru se afla FMI.
Cand americanii merg cu un deficit bugetar de 13% din PIB, Franta cu 7% iar Marea Britanie cu 10% avand ca explicatie numai sustinerea colosilor bancari care s-au aflat in pericol sa scufunde economiile cu totul, FMI accepta multe care pareau de neacceptat.
Cand Wall Street Journal scrie ca Wall Street-ul ar trebui sa accepte ca bancile nu mai pot face profituri pe socoteala contribuabililor americani, se vede si ca multe lucruri care pareau de acceptat devin de neacceptat.
Nimeni nu apara mai dur interesele bancherilor americani decat cel mai vandut si cel mai puternic cotidian de business din lume, Wall Street Journal, in pagina de editoriale nesemnate, care exprima pozitia ziarului pe cele mai importante teme ale zilei.
Si totusi, joi, 6 august, in editorialul „The $100 Million Banker", Wall Street Journal scrie: „Este greu din punct de vedere politic sa restrangi capacitatea de a prelua risc a bancilor, ceea ce ar insemna limitarea profiturilor, din cauza opozitiei Wall Street-ului. Democratii de la Washington incearca in continuare sa permita ca bancile cele mai mari sa faca pariuri uriase cu garantia contribuabilului. Businessurile riscante si profitabile joaca un rol vital in economia americana, dar cazul Fannie Mae ar trebuie sa ne invete ca dezastrul pentru contribuabili este inevitabil cand castigurile private se obti