Brokerii apreciaza ca Bursa de la Bucuresti are sanse sa continue seria de aprecieri din ultima perioada, pe masura ce investitorii locali isi vor retrage lichiditatile plasate la inceputul anului in banci, atrasi de doban-zile ridicate la depozite, si se vor orienta din nou catre piata de capital.
Aceasta tendinta, ar putea continua pana la sfarsitul anului, ceea ce ar duce in principal la cresterea lichiditatii pietei, dar si la o serie de aprecieri sustinute, insa de mica amploare. Cu toate acestea, ei sunt de parere ca valul de cresteri puternice, inregistrate in special de SIF-uri, este unul speculativ si nu este de durata.
"Dobanzile ridicate la depozite au fost una din principalele probleme pentru piata locala de capital, dar pe masura ce depozitele expira si vedem o reducere a dobanzilor bancare, investitorii isi vor reorienta lichiditatile catre piata de capital. Aceasta tendinta va continua pana la sfarsitul anului si astfel avem sansa ca trendul ascendent din ultima perioada sa continue, insa cu cresteri decente. Aprecierile puternice, inregistrate in special de societatile financiare, sunt in principal speculative, pe fondul asteptarii investitorilor cu privire la eliminarea pragului de detinere, si nu cred ca este sustenabil", a declarat Nicolae Ghergus, directorul societatii de intermediere Confident Invest.
De altfel, societatile financiare au inregistrat vineri cea mai mare apreciere din piata, de peste 3,6% la nivelul indicelui BET-FI, actiunile SIF Oltenia (SIF5) marcand cel mai mare avans la aceasta categorie, de 5,4%. In top au urmat cresterile SIF Moldova (SIF2), de 4,2%, SIF Transilvania (SIF3), de 3,8%, si SIF Banat-Crisana (SIF1), de 3%. Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au avansat cu doar 1,5% fata de referinta.
Ghergus apreciaza ca reactiile speculatorilor cu privire la o posibila eliminare a pragului sunt premature, o l