Protecţia Copilului Constanţa mai are la dispoziţie bani doar pentru lunile august şi septembrie. Criza economică afectează şi sistemul de protecţie socială. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Constanţa (DGASPC) funcţionează la cota de avarie. Dacă instituţia nu primeşte suplimentare de fonduri, angajaţii ar putea rămâne fără salarii, persoanele cu dizabilităţi - fără ajutoarele băneşti, iar copiii din centrele de plasament - fără mâncare.
Banii alocaţi pentru hrana copiilor sunt şi aşa puţini. Spre exemplu, un asistent maternal primeşte în fiecare lună 250 de lei pentru mâncarea copilului pe care-l are în grijă.
Nici în centrele de plasament situaţia nu este mai bună. Preţurile au crescut, în timp ce suma stabilită de guvern pentru hrana copiilor a rămas aceeaşi.
O hotărâre de guvern emisă acum un an prevede că micuţii care au mai puţin de patru ani primesc zilnic hrană în valoare de 6 lei, iar cei care au între 4 şi 18 lei au un meniu în valoare de 8,3 lei.
Situaţie gravă
Protecţia Copilului a ajuns la fundul sacului. „Pentru a ne descurca şi în acest an am avea nevoie de 8,3 milioane de lei. Noi mai avem bani doar pentru august şi septembrie. La începutul lunii octombrie, nu vom mai avea bani“, a declarat Petre Dinică, directorul DGASPC.
Creşte numărul copiilor instituţionalizaţi
Banii sunt puţini, în timp ce solicitările către instituţie cresc. Din ce în ce mai mulţi copii ajung în centrele de plasament constănţene. Anul acesta, numărul micuţilor lăsaţi în grija statului a crescut cu 20%. În doar şase luni, 55 de copii au fost instituţionalizaţi. În acest moment, în centrele de plasament constănţene sunt 525 de copii.
O creştere a solicitărilor se înregistrează şi în cazul adulţilor. Spre exemplu, de la începutul anului au fost