A exploata aur este un compromis asumat cu natura. Şi-l asumă statul, în numele locuitorilor. În vremuri de criză şi nu numai, guvernele aleg să facă acest compromis, deoarece dincolo de grijile legate de calitatea şi estetica mediului înconjurător stau mari beneficii economice. Sursa: Dan ArsenieSursa: Dan ArsenieSursa: Dan Arsenie
1 /.
O astfel de opţiune a făcut guvernul finlandez, care a acordat dreptul de a exploata cel mai mare zăcământ din nordul Europei unei firme canadiene, Agnico Eagle, conaţională şi concurentă a Gabriel Resources, care se bate pentru aurul de la Roşia Montană. Reuşitele succesiuni de păduri şi lacuri fac din Laponia un rai pe pământ.
Unde mai pui că renii te vizitează pe la margini de pădure, iar infrastructura face zona perfectă pentru amatorii de plimbări cu bicicleta. Însă, la doar câţiva kilometri de staţiunea turistică Levi, pădurea dispare, iar un mic nor de fum anunţă o exploatare industrială.
La Kittila, localitate din nordul Finlandei, a fost descoperit un imens zăcământ aurifer. Pe terenul pe care localnicii îl ştiu drept Suurikuusikko, finlandezii nu au exploatat aur niciodată. Au făcut-o însă alţii în locul lor. Vecinii suedezi au primit dreptul de a exploata mina, numai că un actor important al selectei pieţe a aurului, Agnico Eagle, a intrat pe fir. Canadienii au înghiţit firma suedeză în 2005 şi au început construirea minei începând chiar de anul viitor, ştiind că vor extrage aproximativ cinci tone de aur în fiecare an.
PROCESARE.Uzina şi întreaga exploatare se află în mijlocul unei păduri. Brazii pot fi observaţi pe fundal.
Mina oferă locuri de muncă pentru 400 de oameni , cei mai mulţi finlandezi din zona Kittila. Însă, pe cele 850 de hectare de exploatare, copacii au dispărut, iar singurul lac de aici este iazul de decantare. E drept că nu trebui