Deşi unele state din estul Europei consideră că greul crizei a trecut, în România situaţia se agravează. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax, delegaţia Fondului Monetar Internaţional, care îşi va încheia astăzi misiunea, a acceptat propunerea guvernului Boc de a majora deficitul bugetar de la 4,6% la 7-7,2%, dar numai în anumite condiţii.
Legea unică a salarizării nu se amână
Adică, guvernul va fi nevoit să îngheţe salariile şi pensiile şi să renunţe la 10% din numărul bugetarilor, ceea ce înseamnă circa 140.000 de persoane. „În acest moment se pune problema disponibilizării a 100.000-150.000 de salariaţi din administraţia centrală, administraţiile locale şi autorităţi descentralizate. Acest lucru ar însemna o economie la bugetul de anul viitor de 0,35% din PIB. De asemenea, se suspendă majorarea de 2% a pensiilor, programată pentru octombrie, şi îngheţarea pensiilor şi în 2010, cu excepţia celor minime sociale”, au declarat sursele citate.
În ceea ce priveşte legea unică a salarizării, FMI insistă pentru menţinerea calendarului iniţial, adică finalizarea legii până la finele lunii octombrie. Premierul Emil Boc susţine asumarea răspunderii guvernului pe această lege, dar şi pe cea a pensiilor.
Şeful executivului a anunţat că TVA nu se va majora, iar cota unică va fi menţinută. Premierul a dat totodată asigurări că vor fi acordate resurse suplimentare pentru infrastructură.
„Vom asigura inclusiv neimpozitarea profitului reinvestit, ca o modalitate de susţinere a mediului de afaceri, pentru a putea pregăti relansarea economică”, a spus Boc.
El a precizat că toate aceste măsuri trebuie să fie însoţite de o restructurare a aparatului de stat şi de impunerea standardelor de cost pentru admnistraţia publică.
MĂRUL DISCORDIEI