Controversata lege italiană care înăspreşte măsurile împotriva imigraţiei ilegale şi infracţionalităţii a intrat oficial în vigoare sâmbătă, după publicarea sa în Monitorul Oficial, scrie France Presse. Sursa: AFP
Noul act normativ, adoptat definitiv de parlamentul de la Roma la începutul lunii iulie, prevede, printre altele, că intrarea sau şederea ilegală pe teritoriul italian au devenit delicte şi se sancţionează cu o amendă cuprinsă între 5.000 şi 10.000 de euro.
De asemenea, perioada în care un imigrant ilegal este adăpostit într-un centru de identificare şi expulzare creşte de la două la şase luni, în timp ce italienii care le închiriază acestora o locuinţă riscă o pedeapsă de până la trei ani de închisoare. Legea instituie şi obligativitatea înregistrării persoanelor fără adăpost.
Patrule legalizate la nivel naţional
Una dintre cele mai controversate prevederi ale noii legi vizează înfiinţarea patrulelor cetăţeneşti, organizate la nivel local pentru asigurarea securităţii în comu nităţi restrânse. Aceste patrule, care există deja în localităţile unde primarii le-au autorizat, sunt reglementate acum, prin noul act normativ, la nivel naţional.
Potrivit Euronews, membrii acestor grupuri, care vor mărşălui pe străzi pentru a veghea la liniştea publică, nu au însă dreptul de a purta arme sau uniforme şi nici de a face arestări.
„Patrulele au doar scop preventiv, nu suntem indivizi violenţi. Pe tricourile noastre puteţi citi ”, a explicat unul dintre italienii de sem naţi săşi asume astfel de îndatoriri civice. Aşa-numiţii „vigilante” nu trebuie să fi avut probleme cu legea şi nici să fie afiliaţi vreunui partid politic. În pofida criteriilor aparent stricte de recrutare, unele voci şi-au exprimat îngrijorarea că printre membrii patrulelor se vor infiltra infractori sau extremişti cu scopul