Şapte dintre jucătorii lotului de seniori au evoluat peste hotare, deşi niciunul nu a depăşit 25 de ani. Dintre cei şapte, trei au evoluat în colegiile americane, iar alţi trei au avut experienţe în baschetul american, în timp ce Titus Nicoară a ales direct Europa. Schimbarea bruscă de generaţie de la naţionala de baschet seniori a României a adus un val de tineri jucători, mulţi dintre ei „şcoliţi” pe alte meleaguri. Dacă din vechea generaţie doar Virgil Stănescu şi Bogdan Popescu făcuseră cunoştinţă cu baschetul american, acum avem nu mai puţin de şase jucători care, într-un fel sau altul, au văzut pe propria piele ce înseamnă baschetul de dincolo de Ocean.
Plan pentru campania din 2013
Cei mai „vârstnici” sunt Andrei Căpuşan şi Dan Grunfeld. Andrei a evoluat patru sezoane pentru universitatea Lafayette, iar apoi a revenit în România, la CS Otopeni, unde joacă şi în prezent. Căpuşan a mai fost prezent şi la unul dintre cele mai puternice campuri de jucători din Europa, Liga de vară de la Treviso din Italia. Grunfeld este un reprezentant sută la sută al sistemului de baschet american.
Naturalizat pentru a putea juca în naţională, Dan a evoluat în campionatul colegiilor, NCAA, la Stanford University. Vlad Moldoveanu a evoluat în Statele Unite încă din perioada liceului, pentru St. John`s din Washington, iar apoi a ales colegiul George Mason.
Anul trecut s-a transferat la American University, unde va debuta în această toamnă. Alţi trei jucători, Andrei Mandache, Ionuţ Drăguşin şi Paul Chetreanu au avut experienţe în baschetul american. A fost vorba fie de un an de colegiu, cum a fost cazul lui Mandache, fie de stagii de pregătire în cazul celorlalţi doi.
Singurul tricolor din actuala naţională care a preferat să rămână mai aproape de casă a fost Titus Nicoară, care evoluază de doi ani în Austria.