STUDIU l Analiştii imobiliari spun că în următoarele luni ne putem aştepta la scăderi ale preţurilor locuinţelor, dar nu la fel de mari ca şi cele înregistrate până acum
După nebunia declanşată odată cu lansarea programului guvernamental „Prima Casă”, cu ajutorul căreia proprietarii de locuinţe vechi au îndrăznit să ceară preţuri mai mari cu 10%, pentru a atinge pragul de garantare al statului de 60.000 de euro, analiştii imobiliari spun că preţurile vor urma un trend descendent şi în perioada următoare. „Noul program guvernamental, considerat a fi o modalitate de relansare a cererii, va avea efecte limitate şi va stimula doar vânzările de unităţi rezidenţiale cu suprafeţe mici. În cele mai multe cazuri, preţul de vânzare depăşeşte puterea de cumpărare a spaţiilor rezidenţiale, precum şi pragul de preţ impus de program”, se arată într-un raport al companiei de consultanţă imobiliară Jones Lang LaSalle.
De altfel, mulţi dezvoltatori afirmau la lansarea „Primei Case” că acest program nu vine în ajutorul lor, ci mai degrabă oamenii se vor orienta spre achiziţia de apartamente vechi, o piaţă unde, într-un an de zile, preţurile s-au redus cu 50%. În aceste condiţii, analiştii Jones Lang LaSalle susţin că se aşteaptă ca preţurile medii de vânzare ale spaţiilor rezidenţiale să scadă în următoarele trimestre, chiar dacă rectificarea nu va fi atât de semnificativă precum cea înregistrată la sfâşitul lui 2008 – începutul lui 2009. În primele trei luni ale acestui an au fost livrate 458 de unităţi locative noi, iar cea mai mare pondere a locuiţelor noi, de 35%, aveau preţuri cuprinse între 1.000 şi 1.300 de euro pe metru pătrat, 32% au preţuri cuprinse între 1.300 şi 1.600 de euro pe metru pătrat, în timp ce locuinţele cu preţuri sub 1.000 de euro pe metru pătrat reprezintă doar 10% din stocul total. (A.G.)
STUDIU l Analiştii imobiliari spun că în urm