Numărul total al bolnavilor din România îl depăşeşte cu mult pe cel oficial. Diferenţa este dată de faptul că românii nu se prezintă la medic pentru controalele de rutină şi, deci, ajung să fie diagnosticaţi doar cei cu simptome severe. În România există aproximativ un milion de persoane care suferă de bronhopneumopatie cronică obstructivă (BPOC), afecţiune pulmonară manifestată prin dispnee, tuse cronică şi expectoraţii productive.
„Însă doar 30 la sută din persoanele care suferă de această boală sunt diagnosticate“, afirmă profesorul Miron Bogdan, şeful clinicii de Pneumoftiziologie din cadrul Institutului de Pneumologie „Marius Nasta“. Specialiştii afirmă că acest fapt este cauzat în mare parte de slaba educaţie a populaţiei, care nu se prezintă la medic pentru analizele de rutină.
Tot din cauza lipsei de informare, numărul persoanelor infectate cu HIV/SIDA poate fi mai mare de 10.000, aşa cum reiese din statistici. Specialiştii estimează că numărul total al celor infectaţi cu virusul imunodeficienţei umane ar fi mai mare cu 3.000.
„Lipsa campaniilor de prevenire a bolii, faptul că HIV se poate confunda cu alte boli şi costul crescut al testelor pot explica diferenţa dintre numărul real al bolnavilor şi cel indicat de statistici“, spune Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).
Dacă testarea HIV/SIDA ar fi aplicată la nivel mondial, apariţia unor cazuri de îmbolnăvire s-ar reduce cu până la 95 la sută, reiese dintr-un studiu apărut în publicaţia „The Lancet“.
Două milioane de hepatici
Cu o rată de infecţie cu mult mai mare decât cea a virusului HIV sunt virusurile hepatitice B şi C. Potrivit statisticilor, în România există aproximativ două milioane de hepatici. Însă estimările sunt şi mai mari, ţinând cont de