Guvernul va majora pensiile cu 2%, conform angajamentelor luate faţă de electorat. Totodată, vor fi menţinute cota unică de impozitare şi nivelul actual al TVA, în vreme ce, de la 1 octombrie, firmele nu vor mai plăti impozit pe profitul reinvestit. Sursa: EVZSursa: Răzvan Vălcăneanțu
1 /.
Analiştii spun că aceste măsuri vor destructura bugetul de stat. Primul ministru a declarat astăzi că prioritatea executivului este să păstreze locurile de muncă. De aceea, vor fi continuate investiţiile în infrastructura rutieră, de educaţie, de mediu sau de sănătate. Totodată, autorităţile locale vor fi susţinute pentru a demara investiţiile cu finanţare de la Uniunea Europeană.
Investiţiile se vor face transparent, pe baza standardelor de cost impuse de guvern.
De la 1 octombrie, pensia minimă va fi majorată de la 300 la 350 de lei şi a punctului de pensie cu 2%, a anunţat premierul Emil Boc la finalul şedinţei de azi a coaliţiei.
Majorarea punctului de pensie cu 2% este o “măsură bună”, spune Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), argumentând că este “singura măsură care stimulează cererea agregată pe timp de criză”. În plus, prin neimpozitarea profitului investit, banii câştigaţi de firme se vor reîntoarce în economie.
“Majorarea pensiilor cu 2% a pensiilor va susţine consumul. Nu putem depăşi criza fără consum, care s-a redus drastic”, apreciază Liviu Voinea.
Analistul economic Ilie Şerbănescu este de părere că majorarea pensiilor “va destructura şi mai mult bugetul, ceea ce este un fapt îngrozitor de rău”, mai ales în această perioadă.
“După alegeri, va fi un dezastru”, a conchis Ilie Şerbănescu, deoarece există riscul ca statul să nu mai poată acoperi alte cheltuieli, cum sunt cele generate de asistenţa medicală.
Bugetarii, privileg