Directorul comercial din cadrul Romsilva, Gheorghe Mohanu, explică cum gunoaiele din zonele turistice au transformat urşii bruni, protejaţi de lege, în nişte fiare care atacă locuitorii din apropierea habitatelor naturale ale animalelor.Gheorghe Mohanu spune că avem cei mai mulţi urşi bruni din Europa, după Rusia, dar autorităţile n-au soluţii viabile pentru a ocroti specia, fără să ameninţe populaţia. „Adevărul“: Mutăm urşii bruni din zone protejate în locuri unde vânarea lor este permisă, cum a fost cazul urşilor din apropierea Sinaiei. În loc să-i omorâm, de ce nu-i dăm ţărilor unde specia este pe cale de dispariţie?
Gheorghe Mohanu: Pentru că nu vor. Ţări în interiorul cărora se găsesc habitate de urşi bruni, ca Franţa, Italia, Elveţia sau Austria, nu-şi pun problema repopulării acestora. În Alpii francezi, de exemplu, numărul urşilor bruni s-a diminuat la nici zece exemplare, dar nici nu vor alţii. Sunt periculoşi pentru creşterea animalelor, dar mai ales pentru oameni. T
urismul dezorganizat din habitatul urşilor le-a schimbat comportamentul. În golful alpin, efectivul de ierbivore domestice scade pe an ce trece. Pajiştile montane erau pline de bovine, acum e plin de turişti. Noi avem în jur de 7.000 de exemplare de urşi bruni, lucru care ne clasează pe locul doi în Europa, după Federaţia Rusă.
Şi la noi în ţară urşii au devenit periculoşi pentru că dezvoltarea turismului le-a deviat comportamentul. Există multe zone turistice unde administratorii restaurantelor nu-şi gestionează cum trebuie deşeurile, iar mirosul de resturi de mâncare îi atrage pe urşi, care coboară din pădure, existând riscul de a ataca turiştii.
Primarul Sinaiei consideră că relocarea urşilor bruni nu reprezintă o soluţie pe termen lung. Ca alternativă, el a pus problema construirii unui parc de urşi. Este o soluţie viabilă? @N_