Şefii instituţiilor medicale spun că fondurile alocate de la bugetul de stat le mai ajung doar până la sfârşitul lunii
Şefii Casei de Asigurări de Sănătate spun că este vina managerilor dacă nu le vor ajunge banii, pentru că au cheltuit mai mult decât aveau voie.
Cea mai dificilă situaţie este la Maternitatea „Cuza Vodă“. Una dintre măsurile adoptate pentru a mai reduce din cheltuieli este scăderea numărului de paciente care vin din judeţele Moldovei. „Cel puţin în august, vom primi doar urgenţele şi gravidele care trebuie să nască“, a declarat Vicuţa Todosiciuc, managerul maternităţii.
Vicuţa Todosiciuc a precizat că în momentul de faţă nu ştie de unde va mai lua bani pentru ca unitatea să poată funcţiona din septembrie până la sfârşitul anului. Nici la Spitalul de Boli Infecţioase situaţia nu este mai roz. „Noi avem finanţare asigurată până la începutul lunii septembrie. Pe urmă ştiu că ar trebui să se facă o rectificare de buget ca să mai primim bani în continuare“, a spus Carmen Dorobăţ, managerul unităţii ieşene. În aceeaşi situaţie se află şi Spitalul de Neurochirurgie.
La „Spiridon“ şi Recuperare mai sunt ceva bani
Şeful celui mai mare spital din Moldova susţine că situaţia de la „Sfântul Spiridon“ este echilibrată. „Am reuşit să plătim furnizorii, iar cu celelalte plăţi suntem la zi. Vom avea bani inclusiv pentru luna septembrie“, a spus managerul Ioan Bârliba. Acesta îşi justifică optimismul prin faptul că numărul pacienţilor este mult mai redus din cauza concediilor. „Necesarul de bani pentru unitate este de 7,5 milioane de lei. De mai multe luni am început cu economia la consumul de apă şi la cel de gaze naturale“, a mai spus Bârliba.
La Recuperare s-a făcut economie la sânge pentru a putea avea bani până la începutul lunii octombrie. „Am redus numărul explorărilor de mare performanţă şi am renegoci