Profesoara universitara franceza Clotilde Reiss (24 de ani), o angajata a Ambasadei Frantei, Nazak Afshar (iraniana care are si cetatenie franceza), si un angajat iranian al Ambasadei Marii Britanii, Hossein Rassam, au aparut sambata in fata instantei la Teheran, fiind judecati pentru implicare in manifestatiile care au urmat alegerilor prezidentiale de pe 12 iunie, contestate de opozitie.
Franta si Marea Britanie au protestat fata de conditiile in care are loc procesul. Intr-un comunicat, Ambasada Frantei la Teheran a aratat ca "nu a fost informata in prealabil, nici autorizata sa asiste la audiere, conform regulilor internationale privind protectia consulara". Potrivit aceluiasi comunicat, Clotilde Reiss si Nazak Afshar nu au putut fi asistate de un avocat. Ministrul de Externe al Marii Britanii, David Miliband, a calificat desfasurarea procesului drept o "provocare iraniana", in fata careia el si omologul sau francez, Bernard Kouchner, si-au "reafirmat solidaritatea". "Sunt profund preocupat de acuzatiile nejustificate lansate astazi impotriva lui Hossein Rassam, (…) un membru al personalului nostru de la ambasada care isi face datoria", a mai spus Miliband.
Presedintia suedeza a Uniunii Europene si-a exprimat preocuparea fata de procesul de la Teheran, subliniind ca "o actiune impotriva unei tari, a unui cetatean sau a personalului unei ambasade UE este considerata o actiune impotriva UE in ansamblul sau si va fi tratata in consecinta".
La proces, Clotilde Reiss, lector la Universitatea din Ispahan, a declarat ca a scris un raport de o pagina privind manifestatiile din oras, pe care l-a remis directorului Institutului francez de cercetare din Iran, care apartine serviciului cultural al Ambasadei. Pentru acest raport, ea este acuzata ca a adunat informatii si a incurajat protestatarii. Nazak Afshar a spus ca angajatii Ambasadei Fra