Agenţiile guvernamentale sunt primele victime în lupta pentru reducerea cheltuielilor statului. Nimeni nu pare a şti cum va continua reorganizarea sistemului public şi care vor fi efectele. Traian Băsescu a stârnit un adevărat scandal spunând că ne trebuie cu 20% mai puţini angajaţi în sistemul bugetar (ceea ce ar duce la concedierea a aproape 300.000 de persoane). Cel mai probabil, nu vom vedea astfel de restructurări masive, mai ales într-un an electoral. Însă, ca dovadă că
Agenţiile guvernamentale sunt primele victime în lupta pentru reducerea cheltuielilor statului. Nimeni nu pare a şti cum va continua reorganizarea sistemului public şi care vor fi efectele.
Traian Băsescu a stârnit un adevărat scandal spunând că ne trebuie cu 20% mai puţini angajaţi în sistemul bugetar (ceea ce ar duce la concedierea a aproape 300.000 de persoane). Cel mai probabil, nu vom vedea astfel de restructurări masive, mai ales într-un an electoral. Însă, ca dovadă că le-a ajuns criza la os, membrii coaliţiei au decis ca 226 din agenţiile guvernamentale să fie comasate, desfiinţate sau preluate de ministere. Vor rămâne, în urma procesului, 107 agenţii, iar 9.200 de posturi vor fi eliberate, a anunţat premierul Emil Boc. „Există agenţii unde încă nu se simte niciun fel de criză, iar salariul şoferilor este de 4.100 de lei şi cel al unui director este de 17.600 de lei“, a explicat el motivele care au stat la baza acestei măsuri.
Calculele Executivului arată că astfel se vor economisi 50 de milioane de euro, în timp ce alte 100 de milioane de euro vor fi „salvate“ după ce veniturile proprii ale unor agenţii guvernamentale precum AVAS sau Inspectoratul de Stat în Construcţii vor fi preluate la bugetul de stat, angajaţii lor urmând să fie plătiţi, ca urmare, la fel ca restul angajaţilor din sistemul public.
Avem soluţia. Dar vrem s-o folosim?
„Dacă dispar agenţ