Daca nu s-ar lua unele masuri de corectie, deficitul bugetar ar putea ajunge la 8% in acest an. O ajustare fiscala de 0,8% din PIB este necesara pentru a scadea deficitul la 7,3% in 2009 - aceasta este tinta de deficit a FMI, o revizuire considerabila de la 4,6%, cat a fost stabilit in martie - a anuntat luni, 10 august, seful delegatiei FMI Jeffrey Franks. Acesta a precizat ca nu a impus Guvernului nicio masura concreta, de genul celor referitoare la concedierea a 150.000 de bugetari, majorarea pensiilor cu 2% sau introducerea impozitului forfetar. Tot luni, noua banci au semnat un angajament de mentinere a expunerii generale a grupurilor fata de Romania.
La conferinta de presa organizata luni seful delegatiei FMI, Jeffrey Franks, a declarat ca pe primul semestru toate tintele au fost indeplinite, mai putin una, volumul arieratelor in bugetul general consolidat, pentru care "nu exista inca suficiente date".
Acesta a mai spus ca primul trimestru a fost mai rau decat se anticipase, trimestrul doi a fost si el sub prognoze dar pentru trimestrele urmatoare vom vedea ca declinul se va micsora, astfel incat va aparea "o trecere in teritoriul pozitiv in trimestrele urmatoare".
Vezi declaratiile lui Jeffrey Franks aici.
Raspunzand la intrebarile jurnalistilor, Franks a mai oferit cateva explicatii importante:
- jumatate din urmatoarele doua transe de imprumut vor finanta deficitul bugetar
- fondul public de salarii se va reduce treptat de la 9% din PIB la sub 6% , in urmatorii ani
- salvarea bancilor din Romania nu este necesara datorita restructurarii sistemulu bancar care a avut loc cu 10 ani in urma
Tot luni, 10 august, bancile-mama a noua dintre cele mai mari banci cu capital strain din Romania au semnat scrisori prin care se angajeaza sa mentina expunerea generala a grupurilor lor fata de Romania.