Statul s-a angajat sa sustina financiar Oltchim Ramnicu Valcea, la care este actionar majoritar, cu un program in valoare de 523 mil. euro, miza fiind transformarea companiei intr-una profitabila, dupa ce in ultimii doi ani situatia financiara a combinatului chimic s-a deteriorat semnificativ, acumuland pierderi de 98,7 mil. euro.
Conducerea companiei sustine ca Oltchim va reveni pe profit inca de anul viitor, mai exact imediat dupa finalizarea preluarii petrochimiei Arpechim, principalul furnizor de materie prima, ce-i va permite sa functioneze din nou la capacitate.
Totodata, conducerea societatii vrea sa implementeze si un program de restructurare pentru reducerea cheltuielilor si imbunatatirea lichiditatilor companiei prin vanzarea de active.
Astfel, pana in 2013, Oltchim ar urma sa disponibilizeze peste 1.200 de angajati, reprezetand aproape o treime din cei ai societatii la finele anului trecut.
Planul de redresare mai prevede vanzarea unor active - teren, constructii, mijloace fixe - care nu sunt utilizate in activitatea principala de productie, precum si a unor participatii detinute de Oltchim la alte firme, cu un pret total de 77,8 mil. lei (circa 18,4 mil. euro).
Oltchim intentioneaza sa atraga credite de la banci in valoare de 486 mil. euro, din care credite garantate de stat de 388,8 mil. euro, ce vor fi utilizate pentru achizitionarea activitatii de petrochimie de la Arpechim Pitesti, pentru noi instalatii si investitii de mediu, precum si pentru modernizarea si cresterea capacitatii la instalatiile existente.
Planul are nevoie insa si de aprobarea Comisiei Europene, atat pentru garantarea de credite din partea statului, cat si pentru transformarea datoriilor AVAS in actiuni, ce se ridica la 134,5 mil. euro.
Prin aceasta operatie, practic AVAS se transforma din creditor in companie in actionar al acesteia pe