Reprezentantii Ministerului Muncii si cei ai sindicatelor spun ca o modificare a Codului muncii lansat in 2003 nu este oportuna in acest moment, mai importante fiind schimbarile dintr-un alt pachet de legi din piata muncii. De o alta parere sunt insa angajatorii si organizatiile de investitori straini, care spun ca ar trebui facute cateva adaptari la situatia actuala.
Reprezentantii investitorilor straini de pe piata locala si o parte din angajatori spun ca ar trebui sa existe cateva modificari ale prevederilor din Codul muncii care a fost lansat in urma cu sase ani.
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) a trimis Ministerului Muncii 70 de recomadari pentru modificarea Codului muncii, menite sa schimbe cateva aspecte referitoare la timpul de munca si de odihna al angajatilor, simplificarea procedurilor sau flexibilizarea contractelor de munca. Printre masurile propuse de AmCham se numara si stabilirea unor programe de munca individualizate, prin care angajatorii pot sa acorde angajatilor repaos saptamanal in zile neconsecutive sau o clarificare a legii cu privire la retinerile din salariu efectuate de angajator. In prezent, Codul muncii prevede ca retinerile din salariu sunt posibile doar printr-o hotarare judecatoreasca, ceea ce inseamna ca angajatul nu ar putea, legal, sa obtina un imprumut de la angajator pe care apoi sa-l returneze in transe periodice din salariu.
Ce vor angajatorii sa fie modificat
Aceeasi sugestie este data si de directorul de resurse umane al Actavis. "Sugerez ca pe baza dovezilor clare pe care angajatorul le poate aduce cu documente financiar-contabile - sa poata fi retinute sumele imputate unui angajat din drepturile ce i se cuvin la lichidare odata cu incetarea contractului de munca fara interventia instantei", spune Alina Culcea, director de resurse umane in cadrul Actavis.
Ea mai spune ca