Agitaţia urbană se transferă pe litoral, lăsând în urmă un peisaj greu de imaginat: străzi liniştite, locuri de parcare la alegere, pieţe publice mai aerisite şi obloane trase la majoritatea magazinelor.Străzile oraşelor superaglomerate şi gălăgioase devin zone pietonale, iar mai mult de jumătate din magazine sunt închise în luna august, când lumea pleacă în vacanţă. Companiile multinaţionale, administraţia publică şi chiar micii întreprizători îşi trimit angajaţii în concediu. Punctul culminant al pauzei estivale este ziua de 15 august, numită „ferragosto”, şi care în mod tradiţional este petrecută de italieni la plajă.
Numele vine de la „feriae Augusti”, sărbătoare instituită în secolul al XVIII-lea î.e.n pentru a marca încheierea unor lucrări agricole. Alte câteva sărbători religioase de la sfârşitul verii au făcut ca august să devină luna concediilor.
Pe toată durata lunii, transporturile feroviare sau rutiere funcţionează după un program redus. În zilele de 14 şi 15, transportul în comun din anumite oraşe este oprit sau este serios diminuat.
Românii, în vacanţă forţată
În primele două-trei zile din august, haosul şi aglomeraţia sunt preluate de autostrăzi, solicitate în medie de 16 milioane de persoane care pleacă în vacanţă cu maşinile proprii, de la primele ore ale dimineţii.
Compatrioţii noşti care rămân în oraşe recunosc că posibilităţile sunt limitate. Sanda Rău (33 de ani), din Piatra-Neamţ, stabilită la Roma, este de părere că august e o lună moartă.
„Lucrez pentru o familie care pleacă în fiecare an la mare şi pe mine nu mă ia, aşa că-mi dă vacanţă. Nu mă pot bucura de vacanţă pentru că îmi trebuie mulţi bani, e prea scump pentru mine să merg la un hotel şi în oraş nu am ce face”, spune Sanda.
Majoritatea magazinelor sunt închise Foto: Cornel Toma @N