Romania va inregistra o scadere economica de 8 - 8,5 de procente din Produsul Intern Brut, in acest an, urmand o modesta crestere, in 2010, potrivit Fondului Monetar International.
"Cand am negociat acordul initial, in luna martie, am estimat ca PIB-ul va scadea cu 4,1% in 2009. Acum credem ca va fi o crestere de intre -8% si -8,5%. Aceste cifre reprezinta o recesiune foarte severa", a declarat seful delegatiei FMI la Bucuresti, Jeffrey Franks.
Pe de alta parte, FMI estimeaza ca inflatia va fi mai scazuta decat se anticipase in luna martie, ajungand la 4,3 procente, pana la sfarsitul acestui an.
"Balanta de plati s-a contractat mai rapid decat am estimat, din cauza scaderii productiei. Acum estimam ca deficitul dintre importuri si exporturi va ajunge la 4,5% din PIB, fata de 7,5% din PIB, cat estimasem in martie", a mai spus Franks.
Seful delegatiei FMI la Bucuresti a adaugat ca Guvernul Romaniei a reusit sa atinga toate tintele impuse pana in luna iunie, cu exceptia unui singur aspect, bugetul, pentru care nu exista, inca, toate datele pentru efectuarea analizei.
"Faptul ca s-au putut respecta aceste tinte cantitative arata seriozitatea si eforturile facute de Guvern, prin intermediul Ministerului de Finante, pentru a se tine sub control cheltuielile", a declarat Franks.
Potrivit spuselor sale, Romania nu a ajuns in situatia dificila din prezent din cauza masurilor luate de Guvern, ci din cauza situatiei macroeconomice proaste la nivel international.
"Situatia nu reflecta nici o deficienta in politici monetare. Daca Romania ar fi intrat in criza la sfarsitul lui 2008 cu un set de politici mai bun, scaderea ar fi fost mai putin severa, dar, odata intrata in criza, este o problema de stare a economiei in general, in intreaga lume", a spus seful delegatiei FMI.
Totusi, FMI c