"Tiganii sunt ultimii angajati si primii concediati". Declaratia ii apartine directorului Centrului European pentru Drepturile Romilor din Budapesta, Rob Kushen, care a afirmat pentru Financial Times ca etnia roma este una dintre cele mai vulnerabile categorii in fata crizei economice.
In Europa sunt aproximativ 8 milioane de tigani, care acum isi gasesc tot mai greu un loc de munca legal. Asta in conditiile in care "nivelul de ocupare a fortei de munca a fost intotdeauna scazut pentru acest grup".
Efectele crizei pot fi vazute cu ochiul liber in orasul Vel'ka Lomnica, in nordul Slovaciei. Aici traiesc in jur de 1.000 de tigani, majoritatea intr-o saracie totala. Fabrica Whirlpool din apropiere a fost fortata sa renunte la o parte din muncitori, in acest an, in conditiile in care cererea pentru produsele sale a scazut semnificativ. Mirko, unul dintre tiganii care au fost angajati la uzina, povesteste ca venitul i-a scazut de la 650 de euro, cat era salariul, la 130 de euro, ajutorul social. "Mancam diferit acum. Carnea si fructele fac parte din trecut. Oamenii erau invidiosi pe mine cand mi-am luat slujba, dar acum nu-mi mai permit nici macar haine second-hand", a declarat el pentru cotidianul citat.
In Ungaria, unde criza economica a lovit puternic mai ales in zonele din nord-estul tarii, somerii au devenit o problema acuta pentru etnia roma. In ultimele luni, au avut loc mai multe atacuri asupra locuintelor tiganilor, iar cativa membri ai etniei au fost ucisi.
Nici tara noastra nu scapa de "recensamantul" realizat de Financial Times. Jurnalistii britanici sustin ca populatia de etnie roma este mult mai bine integrata in Romania si nu este afectata de violente interetnice. Avertizeaza, insa, ca situatia s-ar putea schimba radical, odata cu intoarcerea acasa in masa a muncitorilor din Italia si Spania. "Tiganii sunt ulti