Ofertele de vânzare a activelor firmelor aflate în lichidare se înmulţesc de la o zi la alta, dar cei interesaţi nu sunt dispuşi să plătească mai mult de 25% din valoarea iniţială a proprietăţii. «Nimeni nu mai vrea să cumpere din România», spune, afectat, Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR). Chiar dacă la începutul anului erau văzute drept unele dintre profitoarele crizei, companiile de lichi
Ofertele de vânzare a activelor firmelor aflate în lichidare se înmulţesc de la o zi la alta, dar cei interesaţi nu sunt dispuşi să plătească mai mult de 25% din valoarea iniţială a proprietăţii.
«Nimeni nu mai vrea să cumpere din România», spune, afectat, Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR). Chiar dacă la începutul anului erau văzute drept unele dintre profitoarele crizei, companiile de lichidare judiciară au probleme în a „scăpa“ de activele firmelor intrate în insolvenţă în vederea plăţii datoriilor acestora. „Rulmentul Braşov l-am scos la vânzare de două ori şi nu mişcă nimic. Până acum, am reuşit să valorificăm un imobil pe Calea Plevnei (din Capitală - n.red. ), pentru circa 570.000 de euro“, exemplifică Stănescu.
De altfel, din totalul mesei credale, de zece miliarde de lei, din ianuarie până în prezent, s-a vândut doar de 600 de milioane, aşadar doar 6%. Evident, acest indicator este uşor exagerat, numărul de dosare corespunzător celor zece miliarde de lei fiind de 31.000, dintre care 12.500 au fost deschise în 2009.
Casele de insolvenţă au mari dificultăţi, în general, cu activele companiilor de stat. „Creditorii, mai ales când e vorba de stat, nu acceptă preţuri prea mici. Şi se ştie că atunci când statul decide, nimic nu se face prea repede“, explică Mariana Popa, partener la casa de insolvenţă Rovigo. „Decizia trebui