FMI negociază cu guvernul disponibilizarea a 100.000 - 150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor, îngheţarea pensiilor, cu excepţia celor minime sociale, în 2009 şi 2010 şi a salariilor bugetarilor, până când Legea salarizării unice va produce efecte, potrivit unor surse guvernamentale. „În acest moment se pune problema disponibilizării a 100.000 - 150.000 de salariaţi din administraţia centrală, administraţiile locale şi autorităţi descentralizate. Acest lucru ar însemna o economie la bugetul de anul viitor de 0,35% din PIB. De asemenea, se suspendă majorarea de 2% a pensiilor programată pentru octombrie şi îngheţarea pensiilor şi în 2010, cu excepţia celor minime sociale“, au declarat surse guvernamentale.
În discuţii, s-a convenit ca toţi bugetarii, atât din autorităţi locale şi centrale, cât şi din instituţii descentralizate, să intre în concediu fără plată pe o perioadă de două -trei săptămâni, începând din septembrie până în noiembrie, măsură care ar aduce o economie la buget de 0,3% din PIB. În prezent, numărul bugetarilor este de aproximativ 1,4 milioane.
Guvernul a decis în şedinţa de sâmbătă ca fondul de salarii în sistemul public să fie limitat la 6,2% din PIB, la nivelul anului 2015, când, potrivit noii legi a salarizării, raportul între salariul mediu şi cel maxim să fie de 1 la 2, au declarat surse guvernamentale.
Proiectul legii salarizării unice în sistemul bugetar prevede totodată ca salariul de bază să reprezinte 70%, iar sporurile doar 30% din veniturile salariale.
Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat sâmbătă seară, la un post de televiziune, că este necesară restructurarea aparatului de stat şi a arătat că, dacă PSD nu votează cele trei legi pentru care executivul îşi va asuma răspunderea în parlament, guvernul va cădea în septembrie.
Vasile Blaga a arătat că, dacă va fi necesar, banii din a doua t