Pânzarul Moldovenesc, vas ce s-a dorit o copie fidelă a navelor din vremea lui Ştefan cel Mare a fost lansat astăzi la apă, pentru prima dată în ultimii trei ani. Nava a fost supusă unor teste în în vederea participării la parada de Ziua Marinei. Sursa: Marian Păvălașc „Vasul va fi gata până pe 15 august când va participa la festivităţile marinăreşti. Toate lucrările sunt în grafic”, a declarat Daniel Mihalaşcu, purtătorul de cuvânt al CJ Galaţi. Consiliul Judeţean Galaţi a alocat 70.000 de lei pentru reparerea vasului. Pânzarul Moldovenesc a fost lansat prima dată la apă în iulie 2004, tot cu ocazia Zilei Marinei. Pentru că nu avea motorul asamblat a fost tractat de alt vas, iar după festivităţi a dus în hambare pentru a fi echipat cu toate dotările necesare.
Pânzarul a fost din nou lansat la apă, dar anul următor, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” a decis să-l urce definitiv pe malul falezei inferioare a Dunării. Vas neatestat Pânzarul a fost realizat şi la iniţiativa fostului ministru al Culturii, Răzvan Teodorescu, însă finaţarea sa - în jur de 900.000 lei - a fost oferită de CJ Galaţi.
Contractul de execuţie a fost acordat abuziv, fără licitaţie, firmei Spat SA, societate care nu a asigurat nici măcar garanţia navei. „Noi eram singurii capabili să facem un astfel de vas”, a fost declaraţia lui Mihail Mihail, directorul Spat, în momentul în care a fost întrebat cum de a primit prin încredinţare directă acest contract.
Mai mult, Pânzarul Moldovenesc nu a fost atestat de Muzeul Navigaţiei de la Constanţa ca fiind o replică a vaselor din vremea lui Ştefan cel Mare. Din acest motiv, unii gălăţeni au numit vasul „bastard” pentru că nu a fost recunoscut de specialişti ca fiind un exponat muzeal.
Un alt proiect eşuat în care a fost implicat nava a fost încercarea Centrului Cultural Dunărea de Jos de a-l închir