Spitalul are datorii de 900.000 de lei către stat şi furnizori. Actuala conducere a făcut „săpături” pentru a vedea care este sursa acestora şi a descoperit mai multe nereguli în actul de management al fostelor conduceri. Principalele surse ale datoriilor sunt neplata taxelor către stat din salariul brut al angajaţilor, recuperearea unor sporuri plătite ilegal şi o datorie a fostului director către o persoană fizică, care a fost trecută în cârca spitalului. Conducerea unităţii a făcut o listă a priorităţilor atunci când vine vorba de cheltuieli: pe primul loc se află plata salariilor şi a utilităţilor care sunt indispensabile, urmează mâncarea şi, pe ultimul loc, telefoanele. Din nefericire bani pentru facturile la medicamente nu mai rămân, în prezent existând datorii către furnizori din 2008. „ Pentru prima dată în istoria sa, Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov are datorii la stat de aproape 9 miliarde de lei vechi, constând în plata cotelor salariale ale angajaţilor. În acest moment duce lipsă de fonduri şi plăteşte penalităţi de 0,01% pe zi ”, a declarat dr. Dan Grigorescu, managerul general al spitalului.
Procese pentru salarii
Încă din 2006 angajaţii au dat în judecată spitalul şi au obţinut drepturile salariale în instanţă, drepturi cerute pe bună dreptate, fiind plătiţi pe alte grile decât cele pentru un spital clinic. Astfel spitalul judeţean este obligat acum să facă plăţile salariale restante, în valoare de 520.000 de lei, bani în care intră şi contravaloarea cheltuielilor judecătoreşti . În plus, mai există încă procese pe rol prin care angajaţii cer recuperarea salariilor restante.
Spitalul, poprit pentru datoriile fostei directoare
Actualul manager al spitalului acuză fosta conducere că ar fi îndatorat unitatea cu suma de 170.000 de lei şi are de gând să o acţioneze în judecată pe Maria