Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a prezentat, luni, "punctele tari" din proiectul Legilor educatiei, in cadrul sedintei Biroului Permanent National al PSD, urmand ca, in zilele urmatoare, proiectul sa intre si in dezbatere publica.
"Documentul este complet si abordeaza toate domeniile dar este perfectibil in ceea ce priveste solutiile", a spus Ecaterina Andronescu, in cadrul unei conferinte de presa, sustinuta la finalul sedintei biroului permanent, arata Antena 3.
Potrivit ministrului Andronescu, Codul Educatiei incearca sa modernizeze invatamantul romanesc, unul dintre cele mai importante puncte ale sale fiind "partajarea competentelor de gestionare ale invatamantului", mizand pe descentralizare si asumarea punctuala a raspunderii.
Un alt "punct tare" al Codului, prezentat de Ecaterina Andronescu, este faptul ca "se reconsidera formarea initiala a cadrelor didactice" prin introducerea unui an de stagiu in urma caruia "vor accede in sistemul de invatamant numai cei care dovedesc ca au aptitudinile necesare".
Noua Lege a educatiei, ce va intra in dezbatere publica in zilele urmatoare, prevede un invatamant obligatoriu de 13 ani, constand in trei cicluri de 4 ani si o grupa pregatitoare.
Andronescu a caracterizat noul Cod al Educatiei drept "un instrument de gestiune coerenta si de gestionare a invatamantului romanesc", mentionand ca la realizarea lui a participat "o echipa ce are expertiza necesara, formata din rectori, prorectori, decani, reprezentanti ai federatiilor sindicale, organizatii studentesti si reprezentanti ai asociatiilor parintilor".
Potrivit unei declaratii de luni a premierului Emil Boc, Executivul isi va asuma raspunderea in Parlament, pe 2 septembrie, pentru pachetul de legi propus de Ministerul Educatiei.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu a p