Traficul de fiinţe umane şi cel de migranţi sunt infracţiuni clasate printre cele mai profitabile infracţiuni, după traficul de arme şi de droguri. Sursa: Poliţia Română
1 /. Conform statisticilor Europol, profitul traficanţilor de carne vie este evaluat între şase şi nouă miliarde de dolari anual. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) a stabilit în colaborare cu Europol că numărul victimelor este de 2,5 milioane, anual. Marea majoritate a persoanelor traficate sunt femei şi copii. OIM a stabilit că 500.000 dintre victime provin din Europa.
Victimele traficului de carne vie sunt exploatate în diverse scopuri, de la prostituţie la muncă forţată, în agricultură şi construcţii. Datele oficiale ale Comisiei Europene arată că în ultimii doi ani s-a înregistrat o creştere a ponderii traficului de persoane destinate muncii forţate, 32% dintre victime fiind muncitori neplătiţi, obligaţi să muncească în condiţii ilegale, extrem de grele sau ca servitori în diverse familii. România, "furnizoare" pentru Spania şi Italia
În România, numărul victimelor traficului de persoane identificate a scăzut în cursul anului 2008, faţă de 2007, de la 1.226 la 784. În primului semestru al anului 2009, au fost identificate 230 de victime.
România a fost şi rămâne o sursă pentru traficul de persoane, iar Spania şi Italia sunt primele două ţări de destinaţie ale persoanelor traficate. Datele poliţiştilor români confirmă faptul că traficanţii de carne vie se extind şi către alte „pieţe”.
Anul 2009 este anul în care traficanţii de carne vie au testat şi încearcă să intre pe pieţele din Cehia (unde au fost înregistrate deja 20 de victime), Marea Britanie (cu 19 cazuri) şi Grecia (cu 17 cazuri). Persoanele traficate pe aceste rute au fost destinate în special exploatării prin muncă.
În Germania, Franţa, Cipru, Olanda