Consiliul Central al Evreilor din Germania a luat decizia de a susţine republicarea autobiografiei lui Adolf Hitler "Mein Kampf", carte interzisă în ţară de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Deşi mulţi evrei germani încă se opun republicării cărţii lui Hitler, Stephan Kramer, secretarul general al celei mai mari organizaţii evreieşti din Germania, spune că noua ediţie ar putea informa corect generaţiile viitoare. " Are sens şi e important să publicăm o ediţie a cu un comentariu academic. O ediţie critică trebuie să fie pregătită azi, pentru a preveni ca neo-naziştii să profite de pe urma ei în viito r", a declarat Kramer.
Statul Bavaria, care deţine drepturile asupra cărţii, rămâne împotriva ideii de republicare. " Nu vom ridica interdicţia, deoarece ar putea ajunge în mâinile dreptei extreme. Interzicerea este dorită de grupurile evreieşti şi vrem să rămână astfel ", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului bavarez.
Mai mulţi academicieni germani, printre care şi istoricul Jürgen Faulenbach, se opun reeditării şi insistă asupra faptului că aceasta nu ar folosi prea mult la clarificarea istorică a nazismului. "Cartea nu dă niciun răspuns important la întrebările privind regimul nazist. Conţine doar părerile polarizante ale autorului. Ridicarea unei interdicţii de 60 de ani asupra cărţii ar fi problematică", a declarat istoricul.
În 2015 expiră drepturile Bavariei asupra cărţii
Drepturile de publicare a cărţii lui Hitler sunt deţinute din 1945 de landul Bavaria, care nu sprijină reeditarea tratatului programatic, oricât de "critică" ar fi noua ediţie. Pe 31 decembrie 2015, însă, drepurile de autor pentru cartea lui Hitler expiră, iar istoricii spun că au nevoie de ani de zile pentru a realiza adnotările şi explicaţiile. IfZ a decis, în consecinţă, să înceapă publicarea ediţiei critice,