Atenţie la înţepăturile de insecte! Este semnalul tras de către medicii specialişti părinţiilor din oraşul nostru. În ultima perioadă, tot mai mulţi copii ajung la spital cu alergii cauzate de înţepăturile de insecte.
O simplă plimbare prin parc sau o ieşire la iarbă verde se poate transforma într-un adevărat coşmar. Alergiile provocate de înţepăturile de insecte au crescut în ultima perioadă în rândul făgărăşenilor care ajung din ce în ce mai des la spital. Cei mai afectaţi sunt, în special, copiii. „E perioada în care frecvent se prezintă la consultaţie pacienţi şi în special copii cu înţepături de insectă. Sunt copii care au un fond alergic pentru care o banală înţepătură de insectă, chiar un purice, poate produce o reacţie alergică severă. Mai mult, se poate produce infecţie şi dacă se mai scaldă într-o apă“, ne-a spus medicul dermatolog dr. Florentina Bica.
Deseori înţepăturile provoacă doar iritaţii minore, dar sunt cazuri în care acestea pot fi chiar fatale. Disconfortul cauzat de înţepăturile de insecte poate fi înlăturat de obicei prin tratament. Medicii îi sfătuiesc pe făgărăşeni să se protejeze cât pot de insecte. „Recomandăm părinţilor să evite în special locurile cu mulţi arbori, copaci, care atrag ţânţarii sau bălţile, mai ales dacă ştiu că au un fond alergic. Când vine seara, să-i îmbrace pentru a fi protejaţi. Există şi loţiuni de protecţie“, ne-a mai spus doctorul Florentina Bica.
Sunt însă şi părinţi care nu pleacă cu copilul la plimbare până nu îl protejează de insecte.
Persoanele alergice la înţepăturile de insecte pot suferi şoc anafilactic. Acestea trebuie să se prezinte urgent la medic dacă prezintă simptome precum umflarea ochilor, buzelor, limbii sau gâtului, dificultăţi de respiraţie, răguşeală, mâncărimi, dureri puternice sau amorţeală, ameţeli şi erupţii.
(Mihaela BĂRGĂOANU)
Atenţie la înţepătur