Autorităţile trebuie să reducă factura salarială de la 9% la 6,2% din PIB până în 2015. Indicatorul fixat de reprezentanţii FMI poate fi atins pe două paliere: reducerea aparatului bugetar, simultan cu scăderea remuneraţiilor în sistem. Străduinţa Guvernului de a restructura aparatul bugetar a primit, în aceste zile, un impuls din partea delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI). Finanţatorii au dat un semnal clar privind nevoia de reducere a cheltuielilor cu personalul, fixând o ţintă precisă.
Astfel, până în 2015, România trebuie să-şi ajusteze masa salarială de la 9% din Produsul Intern Brut (PIB), în acest moment, până la 6,2% din PIB.
„FMI nu a dat cifre cu privire la numărul reducerilor de personal, aşa cum se vehiculează. A fixat însă această ţintă, iar noi trebuie să o respectăm. Pentru a ajunge, în 2015, la 6,2% din PIB, trebuie să calculăm, în funcţie de posibilităţile bugetare, ce reduceri de personal trebuie operate“, au declarat pentru „Adevărul“ surse oficiale din Ministerul Finanţelor. Acestea au precizat că delegaţia FMI a insistat, cu preponderenţă, pe reducerea cheltuielilor de personal şi pe regândirea structurii de cheltuieli în ansambul ei.
Disponibilizarea a peste 150.000 de bugetari
În urma discuţiilor cu Fondul, Executivul ia în calcul disponibilizarea a 10% din bugetari şi îngheţarea salariilor şi a pensiilor, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Mediafax. Aceasta ar însemna trimiterea în şomaj a 150.000 de bugetari până la mijlocul anului viitor şi stoparea oricăror majorări salariale pentru cei care rămân în sistem.
În privinţa pensiilor, acestea ar urma să fie îngheţate în 2009 şi 2010, cu excepţia celor sociale. Toate aceste măsuri trebuie aplicate până când legea salarizării unice va începe să-şi producă efectele.
„În acest moment se pune