Inca din prima parte a anului, ING Bank Romania a introdus un sistem de reducere a costurilor cu salariile prin care angajatii isi iau doua saptamani de concediu fara plata, pe baza de voluntariat, pana la sfasitul anului, a declarat Misu Negritoiu, directorul general al bancii. El spune ca s-a numarat printre primii care si-au luat vacanta neplatita, din aprilie.
"Nimeni nu mai poate controla veniturile, asa ca am hotarat sa controlam strict costurile, inclusiv pe cele salariale. Concediul fara plata a fost o solutie folosita de grup la nivelul intregii regiuni. Desi a fost pe baza de voluntariat, toti angajatii nostri au fost de acord sa-si ia doua saptamani de vacanta fara plata in cursul acestui an, decat sa recurgem la reduceri de salarii", spune Negritoiu. In contextul politicii de ajustare a costurilor, ING a si amanat o serie de proiecte de investitii. Masura de reducere a cheltuielilor prin trimiterea angajatilor in concediu fara plata ar urma sa fie folosita si in sectorul bugetar.
De la inceputul anului, majoritatea bancilor au inceput procese de restructurare care sa le permita sa traverseze perioada de criza. Grupul BCR a renuntat la 817 angajati in cadrul ultimei etape de ajustare a personalului conform programului de integrare in grupul Erste. De asemenea, BRD, a doua mare banca de pe piata, si-a ajustat personalul cu circa 188 de angajati, iar UniCredit Tiriac Bank cu 196.
La Raiffeisen Bank, numarul salariatilor a scazut cu aproape 300 in semestrul I, in special prin plecari voluntare sau pensionari.
La nivelul intregului sistem bancar, in primele sase luni ale anului personalul a scazut cu aproape 2.500 fata de varful istoric, de 71.622 de oameni, inregistrat in decembrie 2008. De asemenea, reducerea puternica a activitatii a impins la restructurari de personal si institutiile financiare nebancare.
In conditiile in care