Nemţenii au fost reprezentanţi de 70 de artişti la Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare
Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Neamţ, a reprezentat judeţul la ediţia a VIII-a a Festivalului Naţional al Tradiţiilor Populare, organizat la Sibiu, în perioada 6-9 august. Pe lângă judeţul Neamţ, au mai fost invitate doar judeţele Braşov, Giurgiu şi două formaţii din Serbia şi Ucraina.
Judeţul Neamţ a fost reprezentat de aproximativ 70 de participanţi, care au acoperit aproape toate ariile tematice din programul festivalului: formaţia „Şezătoarea”, din comuna Vânători, coordonată de prof. Angelica şi Mihai Iaţâşen, formaţia de fluieraşi „Ciobănaşul” şi grupul folcloric „Sânzienele” ale Căminului Cultural din Tupilaţi, coordonate de Romică Leonte, dar şi o specialistă în arte culinare tradiţionale din aceeaşi comună. Au mai fost prezenţi şi rapsodul popular Alexandru Găină din Dămuc, însoţit de o formaţie de obiceiuri de iarnă (capră) şi meşterul popular Rodica Ciocârtău (ţesut – cusut) din Pipirig.
Artiştii au susţinut spectacole pe scena şi în gospodăriile de la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „Astra”, situate în aer liber, în Dumbrava Sibiului, dar şi în sala „Thalia” a Filarmonicii din Sibiu.
Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” şi toţi reprezentanţii judeţului Neamţ au fost distinşi cu diplome de excelenţă, iar rapsodul popular Alexandru Găină a devenit membru al Academiei Artelor Tradiţionale. „Formaţiile şi artiştii de pe plaiurile nemţene au impresionat publicul prin autenticitatea costumelor, a repertoriului şi prin demonstraţiile care au avut loc în gospodăriile din Dumbrava Sibiului. Simpla lor prezenţă atrăgea atenţia şi era dovada vie că veşnicia s-a născut la sat”, a declarat Cecilia Andrei, consultant artistic, delegat din partea Centrul