Înmulţirea atentatelor şi replierea insurgenţilor au risipit speranţele Occidentului de a soluţiona conflictele cât mai rapid. Sursa: Reuters
Un val de atentate sângeroase şi atacuri coordonate au avut loc, în ultimele zile, pe fronturile din Irak şi Afganistan, marcând o recrudescenţă a mişcărilor insurgente după o perioadă de relativă acalmie. Pe teritoriul irakian, retragerea, la sfârşitul lunii iunie, a trupelor americane din oraşe, intrate sub jurisdicţia armatei naţionale, a fost urmată de o creştere bruscă a numărului atentatelor.
Cel puţin 42 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar aproximativ 200 au fost rănite, ieri, în atentate comise într-un sat din apropierea oraşului irakian Mosul şi la Bagdad. Circa 35 de case au fost distruse în întregime în aşezarea din sudul ţării, locuită de minoritatea kurdofonă shabak.
În număr de circa 30.000, populaţia shabak este dispersată în 35 de sate situate în provincia Ninive. Persecutaţi în timpul regimului lui Saddam Hussein pentru simplul fapt că erau kurzi, membrii comunităţii shabak au fost, după invazia din 2003, ţinte predilecte ale militanţilor al-Qaida.
Alte trei atentate au avut loc, ieri dimineaţă, în locuri diferite din Bagdad, două dintre ele fiind comise în pieţe publice, unde se strâng de obicei irakienii aflaţi în căutare de slujbe. Alte 45 de persoane au fost ucise, vinerea trecută, într-o altă serie de atentate care au vizat, în special, comunitatea şiită.
Rebelii câştigă teren
Cu doar zece zile înaintea alegerilor prezidenţiale din Afganistan, rebelii talibani şi-au multiplicat atacurile şi şi-au diversificat ţintele. Mai multe clădiri guvernamentale din oraşul Pul-i-Alam, situat la circa 50 de kilometri sud de Kabul, au fost atacate ieri cu tiruri de rachetă şi arme automate. Într-un interviu acordat „Wall Street Journal”, gene