La luni bune dupa tulburarile cauzate de caderea Lehman Brothers, ies la suprafata legaturile stranse dintre seful de atunci al Trezoreriei si Goldman Sachs, una dintre cele mai influente banci americane.
Inainte de a deveni secretar al Trezoreriei americane in 2006, Henry Paulson a fost de acord sa se mentina la un standard etic superior celui al predecesorilor sai, scrie The New York Times.
El nu numai ca si-a vandut toate detinerile din cadrul bancii Goldman Sachs, banca de investitii pe care o condusese, dar a si declarat ca va evita orice interactiune concreta cu directorii Goldman pe timpul intregului sau mandat daca nu va obtine mai intai o autorizare din partea guvernului in acest sens.
Acum insa, la sapte luni dupa ce Paulson si-a incheiat mandatul, exista in continuare semne de intrebare privitoare la rolul jucat de el in cadrul deciziilor luate in toamna anului trecut in sensul sprijinirii sistemului financiar cu zeci de miliarde de dolari din fonduri publice, ajutor de care a beneficiat in mod direct si fostul angajator al lui Paulson.
El nu a precizat cand a primit autorizarea de care vorbea din partea guvernului, insa copii a doua astfel de autorizari indica faptul ca acestea au fost emise in dupa-amiaza zilei de 17 septembrie 2008, in mijlocul celei mai dramatice saptamani a crizei financiare si la o zi dupa ce guvernul a fost de acord sa imprumute 85 de miliarde de dolari gigantului AIG, care a utilizat acesti bani pentru a plati Goldman si altor banci amenintate de posibilul sau colaps.
Numai in saptamana in care a avut loc salvarea AIG, Paulson a discutat cu CEO-ul Goldman, Lloyd Blankfein, mult mai frecvent decat a discutat cu alti executivi de pe Wall Street.
Michele Davis, purtatoare de cuvant a lui Paulson, a declarat ca angajamentul asumat la preluarea mandatului de secretar al Trezoreriei nu-l oprea de la a p