Contraceptivele cu hormoni nu sunt indicate tinerelor care suferă de insuficienţă venoasă şi nici celor care stau mult timp imobilizate. Sursa: North Foto
Femeile care au probleme cu circulaţia sangvină, suferă de migrene, depresii sau cele care stau mult timp cu picioarele imobilizate, inclusiv la birou, ar trebui să facă o evaluare serioasă înainte de a decide să folosească o metodă contraceptivă care implică hormoni.
De asemenea, dacă aţi trecut de 35 de ani şi fumaţi în exces este bine să treceţi pe la medic pentru a decide metoda contraceptivă cea mai bună.
Contraindicaţii absolute în a folosi pilule contraceptive au femeile care suferă de diabet, au făcut un infarct sau au hipertensiune arterială severă, cancer de sân, cancer uterin, o boală hepatică severă sau obezitate. Contraceptivele hormonale sunt responsabile de creşterea coagulabilităţii sângelui, iar în cazuri rare pot cauza inclusiv decese.
Cheaguri de sânge la creier sau la membrele inferioare
Administrarea de anticoncepţionale orale poate determina o hipercoagulabilitate a sângelui, astfel încât pot apărea tromboze (cheaguri de sânge în vene sau artere).
„Trombozele pot fi cerebrale (de vene cerebrale) dar, cel mai frecvent, ele se formează la nivelul membrelor inferioare, şi asta pentru că circulaţia e mai lentă sub nivelul inimii”, explică Valerian Ciubotaru, medic primar chirurg, cu specializare în flebologie, de la Clinica „Flebestet” din Bucu reşti.
În al doilea rând, fiind nişte medicamente hormonale, contraceptivele determină şi o laxitate crescută a ţesutului conjunctiv. „Venele au în peretele venos o mare cantitate de ţesut conjuctiv, ceea ce le face mai uşor de dilatat. Acolo unde există deja varice se observă o accentuare în timpul tratamentului cu anticon cepţionale (se dezoltă „vase sparte”, dila