Mini-festivalul „Enescu şi muzica lumii”, ultimul eveniment de anvergură în muzica clasică înaintea Festivalului şi Concursului Internaţional de la Bucureşti dedicat memoriei marelui compozitor, a început, la Sinaia, week-end-ul trecut. Sursa: Mihai Cosma
Deşi cele două festivaluri nu se pot compara ca anvergură, cel de la Sinaia pare a se dezvolta de la an la an astfel încât acum, la cea de-a zecea ediţie, el se prezintă drept un conglomerat atractiv de concerte şi recitaluri, care acoperă mai toate genurile, de la muzica populară la muzica de cameră, de la concerte simfonice la muzică de jazz.
Mai mult, participarea internaţională este notabilă, afişele aducând în atenţie interpreţi din Rusia, Franţa, Germania, Columbia, Cuba, Belgia şi Republica Moldova.
Continuând ceea ce s-a început anul trecut, şi la această ediţie sunt programate şcoala de vară şi concertele unei formaţii orchestrale unice şi valoroase – Orchestra Naţională de Tineret –, pregătită de cei mai reputaţi profesori şi instrumentişti români angrenaţi în orchestre străine şi dirijată de maestrul Cristian Mandeal.
Muzica clasică este reprezentată în recitaluri de nume sonore ale artei interpretative româneşti precum pianiştii Valentin Gheorghiu, Steluţa Radu şi Alexandru Petrovici, violoniştii Silvia Marcovici, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru şi Anda Petrovici, violoncelistul Marin Cazacu, contrabasistul Dorin Marc, cvartetele „Voces”, „Transilvan” şi „Gaudeamus”, mezzo-soprana Oana Andra, organistul Nicolae Licareţ, violistul Marius Nichiteanu etc.
Celelalte genuri vor fi puse în valoare prin participarea Ansamblului de Euritmie „Enescu” din Stuttgart, a solistei Analia Selis acompaniată de formaţia Latino Band, a grupului „Irina Sârbu Jazz band” etc.
Pe parcursul celor 12 zile vor răsuna lucrări de Enescu, Adrian Pop, Mozar