Chiar dacă nu oferă credite Prima Casă, băncile de economisire-creditare vor să beneficieze în mod direct de acest program, arată o analiză www.conso.ro. Astfel, nu este exclusă posibilitatea ca în viitor să apară pe piaţă pachete comune formate din credite Prima Casă şi produse special create pentru renovarea sau extinderea locuinţelor achiziţionate prin program.
Băncile de economisire-creditare îşi propun să profite de contextul creat de programul Prima Casă, prin vânzarea produselor proprii la pachet cu creditele de achiziţie a locuinţelor.
"Clienţii Prima Casă nu sunt de top, iar majoritatea vor cumpăra locuinţe care au nevoie de renovări în viitor. În consecinţă, pot contracta separat şi un produs de economisire-creditare pentru modernizare", menţionează Carmen Schuster, vicepreşedinte executiv al BCR Banca pentru Locuinţe.Pe piaţă vor apărea produse dedicate programului Prima CasăPrima Casă ar aduce, în viziunea băncilor de economisire-creditare, un număr de aproximativ 15.000 de potenţiali clienţi peste ţinta propusă pentru anul 2009. Reprezentanţii BCR Banca pentru Locuinţe nu au negat posibilitatea ca în scurt timp pe piaţă să fie vândute chiar pachete special create în acest scop, care să conţină pe lângă creditul Prima Casă şi un produs de economisire-creditare. În general, valoarea medie a contractelor - care include atât suma economisită de client, cât şi creditul acordat de bancă - este redusă. Din acest motiv, creditul se adresează în principal pentru renovări şi mai puţin pentru achiziţii de locuinţe. Spre exemplu, în luna iulie, valoarea medie a contractelor încheiate de BCR Banca pentru Locuinţe a fost de 32.000 lei. Jucătorii din piaţă au strategii de dezvoltare diferite În timp ce BCR Banca pentru Locuinţe, lansată în 2008, consideră criza o oportunitate de creştere, Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, lansată în 2003, a înregistrat în u