NATO are de trecut proba de foc cu zece zile inainte de alegerile prezidentiale din Afganistan, in conditiile in care talibanii si-au intensificat atacurile asupra sediilor guvernamentale din apropiere de Kabul.
Misiunea NATO de pacificare a Afganistanului este cea mai importanta de la constituirea sa. 220 de miliarde de dolari au fost cheltuite pana acum doar de SUA intr-un razboi care va continua, potrivit unor analisti, inca 20 de ani. "Nu avem voie sa pierdem", au declarat recent mai multi oficiali britanici. Lucrurile sunt clare: daca NATO pierde in Afganistan, credibilitatea ei va fi zero.
Afganistanul a fost invadat de Statele Unite imediat dupa evenimentele din 11 septembrie 2001, pentru a-i captura pe talibanii care-l ascundeau pe Usama Bin Laden, capul atentatelor. Talibanii sunt un grup fundamentalist islamic, care au condus Afganistanul din 1996 pana in 2001, cand au fost indepartati de la putere de catre fortele euro-atlantice.
Violentele din Afganistan s-au intensificat in ultimele doua luni, dupa ce marina americana si soldatii britanici au lansat mai multe ofensive in provincia sudica Helmand, fieful talibanilor.
Circa 90.000 de militari straini, dintre care aproximativ 64.500 sunt sub comanda NATO, iar restul sub cea a coalitiei americane, sunt mobilizati in Afganistan pentru a lupta impotriva rebelilor si a sustine Guvernul. Romania are circa 1.000 de soldati pe frontul din Afganistan.
Luptele au intensificat violentele si in Pakistan, partenerul din regiune al Statelor Unite in lupta impotriva talibanilor.
SUA se gandesc sa suplimenteze efectivele militare
In aceste conditii, Washingtonul ia in considerare suplimentarea efectivelor militare din Afganistan, in afara celor 21.000 de soldati trimisi in plus de presedintele american Barack Obama dupa preluarea mandatului la 20 ianuarie, a declarat