Din dosar aflăm că actualul rector al Universităţii fantomă Spiru Haret nu a absolvit o universitate, ci doar Scoala Superioară de Partid Stefan Gheorghiu.
În arhiva fostului CC al PCR se află şi dosarul de cadre al lui Aurelian Bondrea, cel care a devenit vedetă zilele acestea în urma scandalului privind fabrica de diplome de la Universitatea fantomă Spiru Haret, pe care o patronează. Dosarul este util pentru a reconstitui începuturile carierei politice şi academice a celui care va deveni, în timpul lui Nicolae Ceauşescu, unul dintre tartorii lumii culturale şi cadrist feroce pe zona învăţământului. Ca în cazul tuturor foştilor activişti comunişti, care şi-au contrafăcut sau ascuns trecutul, informaţiile despre biografia lu Bondrea sunt foarte greu de găsit. Ceea ce ştiam până acum nu puţin şi oricum lămuritor pentru a avea schiţa profilului acestui personaj de tristă faimă provine din mărturiile celor care au avut nenorocul să aibă de-a face cu el în perioada comunistă.
Parcurgând dosarul lui Bondrea, înţelegem imediat ce are de ascuns acesta. În primul rând, el nu este absolventul unei universităţi, ci doar al cursurilor, la fără frecvenţă, ale Scolii Superioare de Partid Stefan Gheorghiu, pe care autorităţile comuniste le-au echivalat abuziv studiilor universitare. Tot aici şi-a făcut şi aspirantura (doctoratul din acea vreme). Aceasta era singura formaţie universitară a multora dintre activiştii şi liderii comunişti. Bondrea, alături de mulţi alţi culturnici comunişti, unii dintre ei aflaţi acum pe statele de plată ale Universităţii Spiru Haret, ilustrează perfect procesul de reconversie academică de după 1989 a foştilor activişti, despre care vorbeşte Mihai Dinu Gheorghiu în cartea Intelectualii în câmpul puterii. Acest element din biografia lui Bondrea, care a condus în Epoca de aur, printre altele, Comisia Superioară de Dipl