Magistraţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) refuză, pentru a doua lună consecutiv, să-şi încaseze salariile fără sporul de suprasolicitare neuropsihică, de 50% din salariu.
Astfel, vrând-nevrând, sunt băgaţi într-un război care nu le aparţine şi formatorii Institutului Naţional al Magistraturii (INM) care, din cauză că membrii CSM refuză să-şi ia salariile, nu-şi pot încasa banii pentru orele pe care le predau la institut.
„Solidari”, şi judecătorii Curţii Supreme procedează la fel. Potrivit vicepreşedintelui Lidia Bărbulescu, decizia de a nu încasa banii vine ca urmare a faptului că Ministerul Finanţelor (MF), deşi pus în faţa unei decizii irevocabile, nu a avizat şi virarea sporului împreună cu salariul. Magistraţii ameninţă că vor da în judecată, din nou, Finanţele.
Decizia de a nu încasa salariile pe ultimele două luni (iunie şi iulie), luată într-o şedinţă a Adunării Generale a judecătorilor de la Curtea Supremă, din 7 iulie, îi afectează pe unii magistraţi, dar mai ales personalul auxiliar, care câştigă mai puţin. „Cu siguranţă, cel mai mult au de suferit grefierii, care au salarii mai mici decât noi”, a explicat Bărbulescu. În calitate de ordonator principal de credite, Curtea Supremă are prevăzute, în bugetul pe 2009, sumele pentru plata salariului, cu tot cu sporul de 50%, a adăugat aceasta.
Obligaţi să sufere alături de membrii CSM
Nici la CSM, lucrurile nu stau mai bine. Ba din contră. Pentru faptul că refuză să-şi ridice salariile, oficialii CSM dau vina tot pe Ministerul Finanţelor, cu care sunt în proces.
„Problema nu este însă la membrii Consiliului, ci la formatorii de la INM care ar dori să-şi ia salariile, dar nu pot. Şi asta pentru că CSM e ordonator de credite direct al INM, unde mai mulţi magistraţi de la instanţe sunt plătiţi la oră pentru munca de profeso