Edilii se plâng că nu au bani să desfăşoare activităţile conform planului impus de guvernanţi. Problema gropilor comunale de gunoi menajer rămâne de actualitate în Prahova, în ciuda faptului că termenul impus de Uniunea Europeană pentru închiderea acestora, respectiv 16 iulie, a trecut de mult. La ora actuală, în judeţ mai sunt, conform comisarului şef al Gărzii de Mediu Prahova, Ştefan Popescu, aproximativ 24 de localităţi cu rampe neconforme neînchise, dintr-un total de 54 de localităţi în care au existat astfel de amenajări.
Autorităţile se află în etapa a doua de control, până la 31 august, conform programului elaborat la nivel central de Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Măsuri speciale
„Mergem pe teren împreună cu colegii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova şi ca să fim siguri că pe teren nu suntem duşi aiurea, pe alte terenuri decât cele vizate, mergem cu GPS-ul. Întocmim procese verbale de constatare, impunem măsuri pentru conformare şi anexăm fişele întocmite de reprezentanţii administraţiilor locale”, a declarat Ştefan Popescu.
Este vorba despre un act intitulat „Fişă pentru inventarierea depozitelor de deşeuri neconforme”, în care edilii tuturor celor 90 de comune din Prahova completează caracteristicile morfologice ale zonei, datele cadastrale, coordonatele geo-referenţiale, respectiv longitudine, latitudine şi altitudine, suprafaţa amplasamentului, regimul juridic al terenului pe care se află groapa de gunoi, măsurile aplicate şi cele preconizate pentru intrarea în conformitate, în ceea ce priveşte reabilitarea.
Fişa este atât de riguroasă, încât primarii trebuie să completeze şi dacă se simt sau nu mirosuri specifice şi dacă apele subterane din apropierea suprafeţei respective au suferit schimbări în ceea ce priveşte gustul, culoarea şi miros