"Putem concluziona că au explodat patru dispozitive", a declarat ministrul, în cursul unei conferinţe de presă consacrate ultimelor atentate comise de gruparea separatistă bască armată în arhipelagul turistic al Balearelor.
Până acum numai trei explozii, produse în toaletele a două restaurante şi cea a unei galerii comerciale, fuseseră imputate ETA.
Pompierii atribuiseră iniţial unei scurgeri de gaze o primă explozie survenită într-un restaurant închis de vineri publicului.
Ministrul a subliniat că trei apeluri telefonice anonime "indescifrabile", care nu au permis luarea măsurilor de securitate adecvate, au fost efectuate "în numele ETA", pentru a anunţa iminenţa acestor atentate, iar unul dintre ele a fost efectuat din Franţa, "dintr-o cabină telefonică situată între Limoges şi Bordeaux". El a apreciat că este probabil ca şi celelalte două apeluri să fi fost efectuate tot din Franţa.
În pofida atentatelor, care nu s-au soldat cu victime, "turiştii trebuie să se simtă în siguranţă" pe Insula Mallorca, foarte căutată de germani şi britanici, a apreciat ministrul, subliniind că ei nu sunt ţinte ale grupării ETA.
Autorii atentatelor de duminică "sunt în mod logic aceiaşi" cu cei care au ucis doi membri ai Gărzii Civile, provocând explozia vehiculului în care se aflau, la data de 30 iulie, la Palma de Mallorca, a adăugat Rubalcaba.
"Este posibil ca ei să se afle încă pe insulă, este posibil să fi plecat. Nu respingem nicio ipoteză", a adăugat el, subliniind că dispozitivele folosite la 30 iulie şi duminică sunt bombe cu ceas care pot fi programate cu foarte mult timp înaintea momentului exploziei.