Portofoliile de credite ale bancilor romanesti se deterioreaza mult mai repede decat pe pietele din Europa Centrala, chiar daca volumele sunt semnificativ mai mici, rata creditelor cu probleme dublandu-se in mai putin de un an.
Bancile romanesti au inregistrat cel mai alert ritm de inrautatire a calitatii portofoliilor de credite, imprumuturile cu restante mai vechi de 30 de zile ajungand in aprilie la o pondere de aproape 18% din total, adica de trei ori mai mare decat nivelul inregistrat in Polonia, arata un raport regional al UniCredit Group.
"Acum, calitatea portofoliului de credite si riscul de credit reprezinta constrangerile pentru sectorul bancar din Europa Centrala si de Est. 2009 si 2010 vor fi ani dificili, dar perspectivele pe termen lung ale regiunii raman intacte", spune Debora Revoltella, director de analiza strategica pentru Europa Centrala si de Est (ECE) in cadrul UniCredit Group.
Creditele cu probleme (incadrate in categoriile "substandard", "indoielnic" si "pierdere", respectiv care inregistreaza restante la plata ratelor mai mari de 30, 60 si 90 de zile) reprezentau in septembrie anul trecut 10,8% din portofoliile bancilor romanesti, acesta fiind cel mai inalt nivel din cele 13 tari incluse de UniCredit in studiul regional "ECE - vremuri dificile, dar refacerea este la orizont".
Ponderi ridicate se mai inregistrau in Rusia, cu 8,9% si Kazahstan, cu 7,5%. In intervalul de opt luni dintre septembrie anul trecut si mai anul curent, situatia in Kazahstan s-a deteriorat cel mai mult, astfel ca ponderea creditelor cu probleme a urcat la un varf regional de 26%.
La o comparatie anuala, ponderea creditelor cu probleme a urcat in Romania cu 4,3 puncte procentuale, cresterea fiind depasita doar de cea din Kazahstan, unde saltul a fost de 15,2 puncte procentuale.
Mai multa stabilitate in Europa Centra