Lumea a scăpat de a doua mare criză, însă va mai dura cel puţin doi ani până când economia mondială se va redresa complet, a estimat ieri Paul Krugman, câştigător al Premiului Nobel pentru economie, prezent la Kuala Lumpur, relatează AFP, citată de NewsIn.
După ce partea cea mai dificilă a crizei economice a trecut, lumea se confruntă cu o perioadă de stagnare economică durabilă, comparabilă cu „deceniul pierdut“ prin care a trecut Japonia în anii '90, a spus Paul Krugman cu ocazia unui forum internaţional din Kuala Lumpur. „Cum vom ieşi din criză? Răspunsul este unul tehnic -
doar Dumnezeu ştie. Ducem lipsă de modele de urmat“, a precizat Krugman, profesor la prestigioasa Universitate americană Princeton.
„Am avea nevoie să găsim altă planetă unde să exportăm“
În trecut, statele îşi puteau reveni rapid prin intermediul exporturilor, a adăugat Krugman, însă „am avea nevoie să găsim altă planetă unde să exportăm, altfel nu vom putea susţine revenirea economică prin exporturi, în contextul extinderii pe plan mondial a crizei, lucru ce înseamnă că suntem într-o situaţie destul de dificilă“, a spus acesta.
Krugman estimează că este improbabil ca alte soluţii - creşterea cheltuielilor de consum, a investiţiilor companiilor şi revenirea sectorului imobiliar - să poată susţine revenirea economiei americane sau a celei mondiale. „Se pare că am evitat a doua mare criză“, a declarat Krugman, făcând referire la criza economică din 1929. „Sunt convins că o redresare totală nu va putea avea loc pentru cel puţin încă doi ani, posibil mai mult“, a adăugat el.
Krugman a mai subliniat că sistemul financiar trebuie restructurat pentru a se evita apariţia unei noi crize, în acelaşi timp elaborându-se legi eficiente pentru sectorul bancar.
În editorialul de ieri din New York Times, Paul Krugman a arătat că Statele Unite au scăpat de