Masurile de reducere a productiei au fost puse in aplicare inca de la sfarsitul anului trecut, cand indienii au inchis unul dintre cele trei furnale operabile ale combinatului, iar pana in prezent au mai oprit doua laminoare din patru, o otelarie cu turnare continua din doua si in luna iunie au inchis si uzina Cocsochimica, formata din trei baterii de cocsificare.
Aceasta in ciuda opozitiei reprezentantilor din minister si guvern, care s-au oferit sa furnizeze utilitati mai ieftine combinatului in schimbul mentinerii functionale a cocseriei. Laminoarele de tabla groasa si laminorul de benzi la cald functioneaza alternativ, potrivit reprezentantilor sindicatului FSS Metarom.
"Inchiderea cocseriei are o influenta negativa asupra operativitatii pe termen lung a combinatului de la Galati daca, incepand de maine, nu se construieste o noua cocserie, pentru ca procesul de realizare a unei noi astfel de capacitati dureaza 2-3 ani de zile. De aceea spuneam ca Mittal trebuie sa dea garantii in acest sens. Luna aceasta combinatele din tara au mers bine, ArcelorMittal Galati si altele cateva fiind incarcate la capacitate", spune Petru Ianc, director general in Ministerul Economiei, specializat in siderurgie.
Sindicalistii de la Galati spun ca temerile privind inchiderea combinatului au disparut momentan, sustinute de revenirea productiei.
"Am avut si noi aceasta temere ca daca piata otelului nu-si va reveni exista pericolul inchiderii tuturor furnalelor si otelariei, dar pentru moment a disparut pericolul inchiderii combinatului de la Galati, pentru ca productia a crescut in ultimele luni. In iulie am produs circa 100.000 de tone si pana la sfarsitul anului se previzioneaza ca se va ajunge la 200.000 de tone. Nu e ca varful atins anul trecut, cand produceam 330-350.000 de tone, dar este un semn bun", a declarat Ioan Macovei, liderul de sindicat al c