Peste 60 de astfel de „vârtejuri“ au fost semnalate pe teritoriul ţării noastre, cel mai violent fiind cel care a luat pe sus satul Făcăeni, din judeţul Ialomiţa, înregistrat în anul 2002.În Europa, sunt semnalate cel puţin 1.000 de tornade pe an, iar Olanda este ţara cel mai des afectată de aceste fenomene. Litoralul românesc şi Platforma Gloria din mijlocul Mării Negre au fost „măturate” la sfârşitul săptămânii trecute de tornade. Sâmbătă şi duminică, în mijlocul zilei, vârtejuri violente s-au iţit din senin pe plajă, iar oamenii, în special cei de pe platformă, s-au temut pentru pagubele ce ar fi putut fi produse, cât şi pentru viaţa lor.
Cu peste o săptămână în urmă şi cartierul Militari din Bucureşti, cât şi oraşul Aiud au fost luate prin surprindere de tornade.
Prima tornadă, în 1886, în Capitală
Specialiştii spun că acest fenomen nu este nou în România şi că, până acum, pe teritoriul ţării noastre au fost raportate 60 de astfel de fenomene meteorologice extreme.
„Prima tornadă din România a fost semnalată în Capitală în anul 1886. Tornadele pot apărea oriunde, mai ales pe continentul european, unde se semnalează cel puţin 1.000 de cazuri anual. Olanda este ţara cel mai des vizitată de tornade, iar în Franţa a fost înregistrată cea mai puternică tornadă”, spune Aurora Bell, şeful Laboratorului Tehnic de Prognoză a Fenomenelor Meteo Severe de la Administraţia Naţională de Meteorologie.
Tornada este o coloană de aer care se întinde între un nor de furtună şi sol şi devine vizibilă atunci când, la presiuni atmosferice foarte scăzute, se formează un nor în formă de pâlnie care ridică praf, noroi sau chiar bucăţi de pământ.
Anticipată cu doar zece minute înainte
Tornada poate fi verticală, îngustă sau foarte lată şi poate semăna uneori cu o trompă de elefant care se