Aproximativ 200.000 de imigranţi vin în Italia în timpul verii pentru a culege recoltele. Mai mult de jumătate sunt români veniţi din ţară sau din regiunile industrializate ale Peninsulei. Numeroşi conaţionali care lucrează în timpul anului pe şantierele din regiunile Lombardia sau Piemonte aleg, pe timp de criză, să renunţe la vacanţă şi să se mute în sudul Italiei pentru a câştiga un ban în plus.
Salariile diferă de la o regiune la alta, dar sezonierii primesc oficial între 60 şi 100 de euro pe zi. De multe ori însă, aceste lefuri există doar în promisiunile angajatorilor. Salariul real poate ajunge chiar şi la 25 de euro pe zi.
Un agricultor din cinci este străin
„Pe lângă problema plăţii, există şi cea a muncii la negru. care în perioada aceasta reprezintă 80% din total”, subliniază sindicalistul Anselmo Botte, care se ocupă de sezonieri.
În Veneto, regiune agricolă a Italiei, un sezonier din cinci este străin, iar românii sunt pe primul loc în topul imigranţilor din agricultură. 12% din întreaga comunitate românească munceşte la culesul căpşunilor sau al strugurilor.
Românii sunt preferaţii angajatorilor, după cum explică Romano Magrini, reprezentant al Coldiretti, principala organizaţie agricolă din Peninsulă: „Nu este vorba numai de uşurinţa cu care aceştia pot fi angajaţi, de la aderarea României la Uniunea Europeană”.
Românii au demonstrat aptitudini deosebite la activităţile agricole. Mulţi încep de la culesul fructelor şi ulterior se specializează în activităţi mai complicate, ca îngrijirea viţei‑de‑vie sau producerea uleiului de măsline.