Traseul camioanelor ce transportă deşeuri la groapa din Petrila, închisă oficial în 2008, a fost „deviat“ prin curtea Exploatării Miniere Petrila. Comisarii Gărzii de Mediu nu pot verifica incinta unităţii miniere decât cu un plan de control special. Citiţi şi:
Colectarea selectivă a deşeurilor, un eşec în CapitalăMinele de uraniu închise şi haldele de steril sunt bombe ecologice cu ceas
Oficial, depozitul de deşeuri menajere de la Petrila şi-a sistat activitatea la 31 decembrie 2008, conform legislaţiei ce transpune obligaţiile asumate de România prin aderarea la Uniunea Europeană. Practic însă, groapa este folosită în continuare, zeci de camioane aducând zilnic aici deşeurile din Petrila şi din municipiul Petroşani.
Autorităţile locale neagă evidenţele şi susţin că deşeurile menajere sunt transportate de fapt către groapa de gunoi de la Vulcan, depozit a cărui autorizaţie de funcţionare este încă valabilă.
Realitatea din teren contrazice declaraţiile reprezentanţilor administraţiilor publice locale. Pentru a nu putea fi urmărite transporturile, aceştia au stabilit, împreună cu unitatea minieră de la Petrila, un traseu al maşinilor de gunoi prin curtea minei, astfel încât transporturile să nu poată fi urmărite.
Pentru a putea face verificări, comisarii Gărzii de Mediu nu pot intra în incinta Exploatării Miniere Petrila fără un plan de control care să vizeze direct obiectivul respectiv. Astfel, autospecialele de colectare a gunoiului care se îndreaptă spre depozitul de deşeuri ilegal nu pot fi prinse în flagrant.
Get the Flash Player to see this player. url=/editor_files/Flash/mediu.flv width=370 height=278 loop=false play=false downloadable=false fullscreen=true displayNavigation=true displayDigits=true align=left dispPlaylist=none playlistThumbs=false
Înţelegere parafat